Sunt câteva idei scoase de parlamentarul Andreea Paul. Nu sunt un fan al ei, cum nu sunt nici un fan al Parlamentului în actuala formă de organizare. Dar sunt momente în care opoziţia, palidă şi de prea multe ori incompetentă, mai are puterea să arate cu degetul spre greşelile făcute de putere. Rar, tocmai de aceea atunci când o face trebuie susţinută. Cred eu. Iată ce spune parlamentarul cu pricina:
În numele diminuării evaziunii fiscale ANAF a introdus o serie de excese procedurale care cresc sarcina birocratică a firmelor mici sau a celor nou înființate care depășesc plafonul de scutire a plății TVA. Este vorba despre Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului 088, care a fost modificat și care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Noul formular însoțește cererea 098 și reprezintă o declarație pe proprie răspundere pentru evaluarea de către ANAF a „intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”.1. Procedura de evaluare a ANAF a chestionarului completat din 18 întrebări de către agenții economici este neclară, așa că liberul arbitru al fiscului se poate transforma ușor în abuz.2. Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului ca firmele care depășesc plafonul de scutire a plății TVA de 220.000 lei și urmează să devină plătitoare de TVA conform legii să li se solicite dovada că au „intenția și capacitatea de a desfășura activități economice”. Însăși atingerea acestui plafon este o dovadă.3. Nejustificată mi se pare solicitarea de către ANAF a dovezilor legate de studii ale asociaților și administratorilor firmei, dar și a altor venituri obținute în afara firmei.4. Excesiv birocratică este și recompletarea și redepunerea dosarelor la fisc odată cu orice modificare apare în organizarea firmei, oricât de mică, fie că e vorba de modificarea sediului sau a acționarilor sau a administratorilor.5. Inutilă și indiscretă pentru ANAF mi se pare și solicitarea dovezii contractelor încheiate cu angajații firmei, o sarcină care revine ANOFM și nicidecum ANAF.În concluzie, ordinul ANAF complică viața firmelor corecte și deschide banda mai largă pentru evazioniști. Pentru a lămuri aceste chestiuni am depus astăzi o interpelare parlamentară către ANAF prin care am cerut lămuriri și corecțiile exceselor birocratice inutile.
Sunt totalmente de acord. Am făcut o solicitare la Ministerul de Finanţe legat de aceste probleme de mai bine de două săptămâni. Din păcate nici până azi nu am primit niciun răspuns. Nu neg că acolo sunt o grămadă de probleme, însă comunicarea cred ca trebuie să fie una prioritară.
dar despre ca aceasta procedura incalca flagrant Jurisprudenta Curtii Europene de Justitie ce ziceti ? Si sunt cauze transate de catre aceasta si care se aplica la TOATE statele membre, iar Romania nu e mai cu mot !
pana ne baga intr-un infrigment
Sa nu uitam si de excesul birocratic si chiar cu aplicare retroactiva numit Declaratia 394