Business

A început … sfârșitul

Stelian Muscalu
UPDATE 
Informaţia de ultimă oră este că premierul îşi va depune mandatul  la Palatul Victoria

M-am uitat cu atenţie la cei peste 25.000 de mii de oameni care s-au strans spontan în piaţa Universităţii. Şi am constatat că sunt foarte multe de spus. Probabil mi-ar trebui o carte pentru a înşirui o analiză cât mai exactă a ceea ce cred eu că se întâmplă în aceste zile… fiindcă ceea ce aţi văzut aseară este doar începutul. Sunt ferm convins că astăzi, mîine şi în zilele următoare vom vedea scene asemănătoare, poate cu o intensitate mult mai mare. Dar să revenim la ceea ce s-a întâmplat aseară.

Aşadar 25 mii de oameni au ieșit în stradă fără să fie plătiți de nicio formaţiune politică. 25 mii de oameni au ieșit în stradă pentru că s-au săturat de impostură, de corupție, de politicianism, de nepotism, de servilism, de incompetență, de lașitate, de lăcomie, de lipsa de onoare.
Sunt 25 mii de oameni care anunță … începutul sfârștului. Sfârșitul unei ere în care falsele valori ne-au condus. Sfârșitul unei perioade în care am uitat ce înseamnă demnitate. Sfârșitul unei lumi în care personaje precum generalul Oprea care-și abandonează camarazii morți pe caldarâm, sau personaje ca primarul Piedone care își cumpără permisul auto fiindcă nu este în stare să susțină un examen, vor dispărea.
M-am uitat la oamenii care au ieşit în stradă. Erau de toate vârstele, însă majoritatea erau tineri şi foarte tineri. Ei sunt copiii celor morţi la revoluţie. Ei sunt copiii celor care au schimbat ceva în 89. Ei sunt copiii schimbării.
Am mai observat ceva interesant aseară. Nu s-au mai căutat vinovaţi doar pentru tragedia de la Clubul Colectiv. Aseară s-a cerut capul vinovaţilor pentru netrebnicia din ultimii 25 de ani. Am văzut un tur al instituţiilor blamate. De la km 0, din Piaţa Universităţi, simbolul schimbărilor din ţara asta, tinerii aceia au ajuns pe rând la Guvern, la Ministerul de Interne şi la Primăria lui Piedone.
Protestul de seara trecută este mai mult decât o simplă revoltă în faţa şpăgii. Protestul de aseară este semnalul că poporul vrea reforma pe care politicienii au închis-o în dulapul istoriei.
Şi … am mai observat ceva aseară. Am văzut că toţi cei vizaţi tac mâlc. Se ascund. Nimeni nu se mai înghesuie să apară la televizor. Şi-mi amintinesc imaginea de la incendiul de săptămâna trecută, în care ministrul Oprea se împingea, se căţăra pur şi simplu pe doctorul Arafat că să iasă în evidenţă, ca să fie văzut, ca să apară în faţa obiectivelor. Se vedea cum fremăta gândindu-se că este momentul în care oamenii vor uita de motopoliţistul mort cu doar o săptămână înainte. Nu domnule ministru, nu era momentul dumneavoastră. Acela era de fapt începutul sfârşitului.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.