Puţini dintre noi se pot lăuda cu faptul că nu i-a durut spatele la un moment dat. Fie am exagerat cu căratul unor greutăţi, fie am stat ore întregi lipiţi de scaunul de birou, fie că am stat în frig sau am făcut o mişcare greşită, coloana s-a răzbunat „explicându-ne” prin durere sau imobilizare că ar trebui să fim mai atenţi.
Specialistii ne pot ajuta sa invatam cum sa trecem mai usor de episodul dureros.
Cauzele durerii de spate sunt multiple, dar e îngrijorător că 85% din populaţia lumii, trece cel puţin o dată în viaţă printr-un episod de durere de spate. Doctorii spun că în ultimii ani, vârsta medie a celor care acuză acest simptom este din ce în ce mai mică.
Cifrele din statistici sunt semnalele de alarmă care ne atrag atenţia că preferăm din ce în ce mai mult viaţa sedentară, că preferăm televizorul sau computerulu în locul mişcării în aer liber. Mai mult, neglijăm kilogramele în plus şi când ne dăm seama că am luat serios în greutate recurgem la metode extreme: diete drastice şi suprasolicitare la sală, de cele mai multe ori fără avizul unui specialist.
Fie că vorbim de afectarea muşchilor sau ligamentelor spatelui, fie că e vorba de o deplasare mică a discului intervertebral sau chiar o hernie de disc, de artroză, fie că sunt implicaţi nervii plexului lombar, toate acestea sunt cauze clare ale durerii de spate, aşa cum îi spunem majoritatea dintre noi.
Cine însă a trecut pe la medic o mai ştie şi sub numele de lombalgie, lombosacralgie, lumbago, lombosciatalgie sau sciatică, în funcţie de manifestare, intensitatea durerii si localizare.
Cum se rezolva această problemă …
Tratamentul durerii de spate ţine întotdeauna cont de cauzele, stadiul şi intensitatea durerii. El presupune reducerea durerii, relaxarea musculaturii contractate (care poate accentua durerea), creşterea mobilităţii şi stabilităţii coloanei, redobândirea posturii corecte şi prevenirea altor episoade dureroase.
Medicul specialist de recuperare este cel care stabileşte metodele de tratament, iar acestea sunt variate şi se combină împreună într-o schemă gândită pentru fiecare pacient în parte: kinetoterapie (gimnastică medicală), electroterapie, ultrasunet, laserterapiei, reflexoterapia, masajului terapeutic, etc
Cum poate fi prevenită reapariţia durerii de spate?
Dupa ce au trecut de episodul dureros cu ajutorul specialistului (fizioterapeut), cei afectaţi trebuie să continue cu un tratament de întreţinere şi să respecte un regim de viaţă care va preveni apariţia de noi probleme.
Prevenim, dar cum?
Trebuie să facem mişcare în mod regulat cu respectarea perioadei de “încălzire” dinaintea activităţii fizice şi trebuie să evitam poziţia îndelungată pe scaun. Trebuie evitată ridicarea şi manipularea de greutăţi, sau poziţia „pe burtă” în timpul somnului. E important să purtăm încălţăminte comodă, să avem grijă la alimentaţie şi să evităm creşterea în greutate. Şi nu în ultimul rând, programul de mişcări pentru coloană învăţate cu fizioterapeutul în recuperare, trebuie efectuat de 2-3 ori săptămânal, acasă sau la sala de kinetoterapie.
În concluzie, dacă tot se ştie că învătăm câte ceva în fiecare zi, pe parcursul intregii vieţi, de ce nu am învăţa şi cum să tratăm corect sau să evităm durerile de la nivelul coloanei?
„Lectia” spatelui sănătos este uşoară şi se poate învăţa oricând de la fizioterapeuţi!
Ei sunt cei mai în măsură să dea sfaturi celor sănătoşi care doresc să prevină, precum şi să trateze competent şi să fie alături de cei care au „experimentat” deja neplăcerea durerii de spate.
specialist Fiziokinetoterapeut Ana Maria Florescu
[…] http://www.stelianmuscalu.ro/85-din-populatia-globului-sufera-de-dureri-de-spate-cum-tratam-durerea/ […]