Business

800k de someri si numaratoarea continua

Stelian Muscalu

Numarul somerilor creste in mod alarmant. Scenariul Ministerului Muncii pentru toata perioada era de 1 milion de someri. Insa in doar 2 saptamani am ajuns la peste 800k. Ce se va intampla peste inca doua saptamani?

Probabil ca dezastrul din piata muncii o sa fie mult peste asteptari si mai ales mult peste resursele pe care guvernul le-ar avea petru a sustine somajul tehnic.

Plata somajului tehnic pentru toata lumea, fara aplicarea unor filtre, a dus la cresterea alarmanta a numarului de firme inchise si a oamenilor care au fost lasati fara un loc de munca.

Cred ca aceste masuri de tip pasiv, ar trebui insotite de masuri de tip activ si anume de sustinere a companiilor care inca supravietuiesc. Este important ca reprezentantul companiei sa stea sa se gandeasca de doua ori inainte sa ia decizia de a trimite oamenii acasa si de a inchide compania.

Si ma gandesc aici si la o eventuala reducere a fiscalitatii in privinta fortei de munca. La reducerea impozitelor pe profit/venit. Sunt masuri care pot face un „patron” sa traga cu dintii de supravietuire.

In mometul in care aceasta ar scadea, implicit costurile de functionare ar fi mai mici. Abia atunci este foarte posibil ca o parte dintre companii sa poata ramane pe linia de plutire. Sa supravietuiasca cu un profit zero sau unul foarte apropiat de acest nivel dar cu capacitatea de achitarea a tuturor datoriilor catre angajati si furnizori.

Este foarte important sa se mentina o buna parte a economiei finctionala, chiar si cu proptelele de rigoare, astfel incat repornirea ei sa fie ulterior mult mai usoara.

Ministrul finantelor vorbea de o evolutie in V (o scadere abrupta urmata de o revenire rapida), dar este foarte greu sa se intample o astfel de varianta in conditiile in care toate motoarele se opresc. Mai exista scenariul revenirii in „U” o cadere abrupta, o stationare pe fundul prapastiei urmata apoi de o crestere. Si mai avem in calcul scenariul cel mai pesimist in ‘L’ o cadere si o ramanere acolo pe o perioada destul de lunga. In functie de deciziile pe care le va lua guvernul in aceste zile ne vom afla intr-un scenariu sau in altul.

Economia TREBUIE tinuta in viata ca sa putem spune ca exista viata si dupa Covid.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.