Business

Cu amnistia salvăm economia?

Stelian Muscalu

Se vorbeşte în aceste zile despre o posibilă amnistie pe care Guvernul ar pregăti-o pentru evazionişti. Se vede fumul din depărtare, dar ştiţi cum este nu-i fum dacă nu este şi un foc pe undeva. Chiar dacă Ministerul de finanţe neagă pentru moment această informaţie, eu cred că este bine să discutăm cumva despre ea. De ce nu, să ne spunem părerea.

Cam ce prevede proiectul acesta la care se lucrează aşa cum spuneam în mare secret. Păi evazionistul, care a făcut tot felul de inginerii financiare şi care doarme acum pe un morman de bani negri, îi poate scoate la suprafaţă, îi poate băga în economie contra unui comision denumit impozit pe venit de 16%. Dacă mă întrebaţi pe mine nici nu-i foarte mult. Prin subteranele economiei, se foloseşte o paritate cam de 1 la doi. Adică plăteşti cam 50% pentru albirea unor sume provenite din susrse dubioase să le spunem.

Mai mult o astfel de măsură îi scapă pe cei vizaţi de acuzaţiile de evaziune fiscală şi mai ales de răspunderea penală pentru astfel de fapte.

Bun, ce spune Guvernul nostru. Ai astea 6 luni ca să scoţi banii în caz contrar dacă eşti prins taxa pe bani ajunge la 50% … adică acel impozit pe venit se duce de la 16% la 50%.

Dacă stăm strâmb dar judecăm drept, lucrurile sunt făcute din nou pe dos. În urmă cu vreo 4 ani ANAF-ul a pornit mega controale pe marile averi. Acum vine Ministerul de Finanţe şi vorbeşte de amnistia fiscală pentru evazionişti. Păi nu trebuia să fie invers.

Adică anunţai cam aşa, domnilor afacerişti noi ne pregătim de nişte mega controale de care nu scapă nici musca de pe cer. Dar le dăm drumuîn 6 luni. În intervalul ăsta vă aşteptăm frumuşel pe la noi să vă declaraţi averile. Punem impozitul legal pe ele de 16% şi gata aţi scăpat de acuzaţiile de evaziune fiscală şi de tot ce decurge de aici. După care jap control la toţi marii oameni de afaceri.

Nu neg că astfel de practici legate de amnistia fiscală sunt folosite în mai multe state din lumea asta. Cu acelaşi scop de a aduce noi venituri la buget şi de a scoate dun subterane banii negri. Partea proastă e că la noi s-a făcut cumva de-a ndoaselea.

Şi aici mai este o problemă. Contribuabilul care a fost bun platnic s-ar putea să se simtă puţin frustrat. Păi el a făcut sacrificii enorme să fie la zi cu toate dările, în timp ce evazioniştii au crescut businessurile bine merci şi acum, când îşi permit să plătească se duc şi ei cu punguţa la fisc.

Ca nu cumva să le dea prin cap evazioniştilor că amnistia asta este un obicei bun de urmat, o astfel de decizi ar trebui însoţită de măsuri draconice de control, şi de pedepse extrem de aspre pentru cei care se gândesc să evazioneze. Altfel nu este decât o lege pe care nu ai cum să nu o suspectezi de acoperirea unor businessuri cu patroni bine pozitionaţi. Dar repet este vorba despre o informaţie pe surse legată de acest proiect guvernamental, rămâne să vedem dacă el va ajuge să se transforme în lege.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.