Business

Trafic record pe aeroporturile din Bucureşti

Stelian Muscalu

 

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat în 2015, pe cele două aeroporturi ale Capitalei – Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu, un număr record de 9.287.554 de pasageri şi 108.566 de mişcări aeronave (aterizări şi decolări). Din total, pe Otopeni s-au înregistrat 9.274.629 de pasageri şi 97.218 de mişcări de aeronave.

Faţă de anul 2014, numărul pasagerilor care au tranzitat aeroporturile Bucureştiului în anul 2015 a înregistrat o creştere relevantă, de 11,6%.

Evoluţia numărului de pasageri pe cele două aeroporturi ale Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti depăşeşte tendinţa generală înregistrată la nivel european. În plus, pe aeroporturile Capitalei s-a înregistrat o creştere substanţială a numărului de mişcări de aeronave, devansând şi la acest capitol trendul european. Astfel, anul trecut, numărul mişcărilor de aeronave pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti operează în prezent 31 de companii aeriene, care transportă pasageri către 70 de destinaţii.

Dacă la aceste informaţii adăugăm şi ştirile din ultima perioadă care arată că o mulţime de companii low cost au dat buzna pe cursele interne este foarte probabil ca 2016 să aducă noi recorduri de trafic pe cele două aeroporturi. Spre exemplu în septembrie 2015 doar TAROM zbura pe cursele interne din România. Acum, după doar patru luni, pe cursele interne se bat patru companii. Wizz Air a anunţat că intră pe Bucureşti-Cluj şi va cere doar 39 de lei pe bilet. Cel care vrea să călătorească în prezent pe această rută are următoarele variante – merge 7 ore cu maşina, ia avionul de la TAROM şi plăteşte minim 150 de euro, ori ia trenul, merge 10 ore şi plăteşte 100 de lei. Wizz Air va face cursa Bucureşti-Cluj de 6 ori pe săptămână.

Aceeaşi situaţie a apărut şi pe Bucureşti-Timişoara. În urmă cu câteva zile RyanAir a decis să intre pe cursele interne după ce investeşte o sută de milioane de euro într-o nouă bază la aeroportul din Timişoara. Preţul biletului? 20 de euro. Adică de circa opt ori mai ieftin decât la Tarom.

1 comentariu

  • N-ai zis nimic de IASI! Pe ruta Bucuresti-Iasi, concurenta dintre Tarom si Blue Air a adus preturi foarte bune la aceasta cursa! Iasul nu exista? Doar orasele din vest sunt bune??

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.