Lumea investițiilor a fost și ea infectată de un virus… de virusul neîncrederii. Odată cu închiderea economiei la începutul anului trecut, s-a pus lacăt și economiilor. A fost degringoladă, teamă, și în cele din urmă s-au marcat pierderi uriașe.
Aceste informații și multe altele, prezentate mai departe în acest articol, le voi discuta în cadrul conferinței de investiții Trading Masterclass, unde voi participa în calitate de vorbitor, și care va avea loc săptămâna viitoare, pe 14 și 15 aprilie, începând cu orele 14.30.
Așadar, intrarea petrolului în teritoriu negativ a fost poate cea mai bună imagine a pandemiei, reflectată în economie. Îmi amintesc de acel moment, mă uitam la grafice ca un simplu spectator. Spectator la explozia unei adevărate bombe. Am văzut pe burse pentru prima dată tranzacții făcute la
prețuri negative, până la minus 37 dolari. Ce însemnă acest lucru… că investitorii și-au asumat pierderi enorme. Am avut relatări care, pentru a face informația digerabilă, spuneau că aceste prețuri negative înseamnă că producătorii sunt gata să plătească ca să scape de petrol. Nu a fost chiar asa. Am văzut cum s-au închis sonde pentru că prețurile de vânzare erau deja nesustenabile. Din cauza faptul că erau contractele la termen care
expirau, consumul era slab și, de fapt, acolo avem pierderile, din tranzacționare. A fost momentul în care mulți jucători au fost prinși pe picior greșit. Implicațiile au fost uriașe. Și cu toate acestea, dacă ne uitam azi pe bursă, vedem un preț aproape de echilibrul celor 60 de dolari pe baril. Ceea ce înseamnă că suntem deja pe drumul spre normalitate.
De cealaltă parte, piața crypto a cunoscut o ascensiune fără precedent. Explicația este relativ simplă. Piața a băltit de bani. Practic toate instituțiile au aruncat bani în economiile lumii în ideea unei reveniri cât mai rapide. Parte din acești bani s-au dus în zona monedelor virtuale. Dacă până acum vorbeam de investitori mici, curioși… dar nu foarte bine puși la punct, acum deja se discută de investitori instituționali. Fonduri de investiții
care vin cu sume uriașe în ideea de a le înmulți. Iar pentru exemplificare, cazul Elon Musk este probabil cel mai elocvent.
În ianuarie, Bitcoin a crescut cu până la 20% după ce Elon Musk a adăugat „#bitcoin” în descrierea sa de pe Twitter. Atunci, valoarea criptomonedei a ajuns la peste 36.000 de dolari, după ce scăzuse sub pragul de 30.000 de două ori în ultima săptămână. Apoi a venit marea “lovitură”, atunci când Elon Musk a anunțat că a cumpărat Bitcoin de 1,5 miliarde de dolari. Totuși excentricul miliardar a recunoscut că a ajuns prea târziu la
petrecere. Anunțul șefului Tesla a dus la o nouă apreciere a principalei cryptomonede cu 24%. Atingând pentru prima dată valoarea de 50.000 de dolari. Să nu uităm nici de BlackRock, cel mai mare manager de active din lume, care a decis să lanseze contractele futures pe Bitcoin drept opţiuni de investiţii în două fonduri pe care le are în portofoliu.
Toate aceste evenimente, consecutive, au dus piața cryptomonedelor la un maxim istoric de 2.000 de miliarde de dolari. Asta, după ce, tot în acest an, din care iată că au trecut mai puțin de 4 luni, a fost atins celălalt nivel psihologic, de 1.000 de miliarde. Toată această efervescență este alimentată azi și de ceea ce este numită o democratizare a plasamentelor, ceea ce crește cererea și, deci, prețul. Si nu e doar cazul criptomonedeleor. De exemplu, actiunile Tesla sunt considerate acum parte a acestei bule. O analiză recentă citată de CNBC arată că fundamental prețul unei
acțiuni Tesla, inclusiv cu intrarea pe profit și livrările peste estimări, este evaluat la 150 de dolari. Însă, în piață, prețul este de aproape 700 de dolari.
Revenind la prezentarea mea de săptămâna viitoare de la Trading Masterclass, vă voi povesti și despre diversificarea eficientă în context de maxime istorice pentru piețele de capital, de unde ne informăm și care este impactul știrilor pe piețe, emoții și credințe limitative în investiții, investiții în monede virtuale și cum să faci profit pe o piață în scădere.
În plus, vă voi împărtăși despre experiența mea personală legată de tranzacționarea din piața crypto. Unde am căștigat din pierdere….
Pentru a mă urmări, te poți înscrie direct în pagina oficială a conferinței AICI.