Business

2019 poate cel mai greu an de la revolulție și până azi

Stelian Muscalu

Instabilitatea fiscală reprezintă cea mai mare provocare din anul 2019, afirmă oamenii de afaceri chestionați în cadrul KeysFin Business Focus 2019. Potrivit datelor barometrului, impredictibilitatea legislației fiscale va influența semnificativ apetitul investitorilor, atât români cât mai ales străini, pentru deschiderea unor noi afaceri.

Cele peste 800 de modificări realizate anul trecut în legislația fiscală, culminând cu controversata ordonanță privind „lăcomia’’, emisă în decembrie, au influențat în mod semnificativ percepția investitorilor privind evoluția economică a României în 2019.

Potrivit datelor celei de-a IX-a ediții a barometrului semestrial privind perspectivele economiei, 82% dintre oamenii de afaceri chestionați de KeysFin au trecut incertitudinea legată de fiscalitate pe primul loc în topul provocărilor din 2019.

Față de barometrul de opinie din 2018, experții de la KeysFin au remarcat creșterea gradului de incertitudine privind perspectivele fiscale cu peste 6%, semn că problemele s-au accentuat în acest segment.

Dacă anul trecut, pe locul secund la capitolul riscuri pentru economie, oamenii de afaceri situau inflația, în 2019 scăderea investițiilor reprezintă principala preocupare, dincolo de fiscalitate.

64% dintre cei chestionați se așteaptă la o scădere a investițiilor în economie, pe fondul înrăutățirii perspectivelor macroeconomice.

Scăderea investițiilor private în economie, mai ales a celor greenfield, cu potențial de dezvoltare pe orizontală, va fi influențată și de posibila restrângere și scumpire a creditării, pe fondul măsurilor administrative anunțate de autorități.

Potrivit barometrului, deprecierea leului (estimată de 43% dintre respondenți), blocajul financiar (36%), creșterea prețurilor la utilități (27%), și criza de pe piața forței de muncă (23%) au fost menționate, de asemenea, pe lista principalelor riscuri pentru economie.

Investitorii au mai menționat la capitolul riscuri pentru economie „zgomotul” de pe scena politică și o posibilă înrăutățire a situației economice mondiale.

1 comentariu

  • La Multi Ani si va doresc mult succes in anul 2019 precum si in anii care vor veni !
    Va urmaresc cu mult interes emisiunile inca de cand erau la radio DIGI FM si ma bucur ca ati aparut si la TV pentru ca aveti o emisiune economica cu ajutorul careia reusesc sa fiu la curent cu ce se mai intampla in economie din aproape toate punctele de vedere intr-un timp scurt. Din pacate daca nu reusesc sa prind emisiunea Dvs. la TV imi este greu sa o ascult in alta parte pentru ca cautand-o pe YouTube am fost surprins sa nu o gasesc de aceea va sugerez ca dupa ce au fost difuzzate la TV sa va publicati emisiunile si pe YouTube pentru ca astfel ati fi mult mai usor de urmarit.

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.