Business

20/50/30, formula liniștii financiare

Stelian Muscalu

Au apărut primele ecouri după articolele scrise până acum despre educația financiară a părinților. Toate au vizat, direct sau indirect, economisirea pe termen lung. Tot mai mulți oameni mă întreabă acum care sunt cele mai potrivite instrumente financiare pentru a pune bani deoparte pentru viitorul copilului.

Fie că vorbim de studii, sănătate sau pur și simplu liniștea financiară a pruncului sunt nenumărate căi pentru a strânge și a înmulți banii.

Cum să începi acest lucru? Simplu fapt că te gândești la asta și este un bun început. Mă bucur să văd că se creează acest prim instinct de protecție și financiară a copilului. De aici limita este doar cerul.

Este important să împărți bugetul familiei în cunoscuta formulă 20/50/30. Ce înseamnă asta? Ordonarea cheltuielilor: 20% din venituri alocă-le economiilor, 50% satisfacerii nevoilor de zi cu zi, iar 30%, cheltuielilor pentru satisfacerea dorinţelor.

Detaliat procentele arată cam așa:

20% reprezintă necesarul pentru economii. Aici economiile trebuie văzute ca o investiție în viitorul personal (pensie), viitorul copilului (bani pentru studii) sau al familiei (bani pentru vacanțe viitoare). Poate cel mai important de știut la acest capitol este faptul că procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta. El poate pleca undeva de la 5-10% în prima parte a perioadei de activitate când și veniturile sunt mai mici, dar trebuie să ajungă la minimum 20% în perioada de maxim 35-45 de ani.

50% reprezintă cheltuielile pentru acoperirea nevoilor zilnice, fără de care nu se poate trăi. Fie că vorbim de chirie, de costuri pentru întreținerea locuinței, utilități, transport etc. Sunt multe persoane care spun că toate aceste cheltuieli însumate depășesc 50% din venituri. În cazul acesta, este clar că există niște discrepanțe. Ori ai venituri foarte mici, dar stai într-un apartament foarte mare, de exemplu. Sau ai costuri de transport ridicate și în același timp nejustificate. În acest caz, trebuie făcute ajustări astfel încât cheltuielile traiului zilnic să nu depășească 50% din veniturile totale.

În fine, 30% sunt cheltuieli imediate destinate satisfacerii unor plăceri. Vorbim aici de vacanţe, haine, diferite hobby-uri. Aici trebuie avută o foarte mare grijă fiindcă este foarte posibil să existe derapaje. Plăcerile de multe ori pot scapă de sub control. De aceea, trebuie stabilit exact procentul și suma absolută destinată acestui tip de cheltuieli.

Acum întorcându-ne la ideea inițială. Economiile făcute pentru viitorul copiilor. Ne uităm la acei 20%. Acolo este răspunsul. O parte din acești bani pot merge către o pensie privată și o parte către fonduri pentru acoperirea costurilor studiilor universitare ale copilului.

Cum se poate face asta? Din nou, în ziua de azi, totul este extrem de simplu atât timp cât păstrezi rigurozitatea bugetară. Băncile îți oferă posibilitate să setezi o sumă X pe lună care să se ducă într-un cont de economii. Nu trebuie să ajungi cu banii acasă sau să-i scoți de pe card să-i împărți pe căprării. Întotdeauna vor exista diferite cheltuieli, mai mult sau mai puțin importante, care-ți vor da planurile peste cap. Dacă însă faci aceste setări ale cardului cu direcționarea banilor către diferite instrumente financiare de economisire, ești sigur că te poți ține de plan și că lucrurile vor fi cât se poate de riguroase în privința viitorului financiar al propriului copil. Indiferent că vorbim de asigurări de viață, de fonduri de investiții… toate sunt instrumente pentru consolidarea financiară viitoare.

1 comentariu

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.