Politic

10 noiembrie – Pe cine votam?

Radu Rosulescu

E o dată importantă, este ziua în care vom alege, în primul tur de scrutin, pe unul din candidații înscriși în cursa prezidențială.

Întâi de toate… Sper că mergi la vot, nu? Sper că ai învățat ceva din lecția ultimelor alegeri parlamentare. Atunci foarte mulți nu s-au dus să voteze, au zis că nu contează, că lor le este bine oricine ar câștiga alegerile, că mai bine dau o tură pe la munte să se mai destindă decât să-și piardă ziua ducându-se la vot. Ei bine, indiferența ne-a cam ieșit pe nas, nu-i așa? Mulți din cei care nu au vrut să-și rupă o oră din timpul lor ca să se ducă să voteze au stat pe urmă și au înghețat de frig cu zilele prin Piața Victoriei sau prin centrele celorlalte orașe pentru a protesta împotriva ordonanței 13 inițiată de domnii Dragnea și Ciordache.

Efectele indiferenței de atunci sunt pregnante și astăzi – componența Parlamentului României este una de rahat, crearea unei majorități parlamentare depinde de sforăriile lui Mickey Mouse Ponta și a trădătorilor care se mută dintr-o parte în alta, ba speriați că s-ar putea scufunda corabia PSD, ba ademeniți cu funcții și alte avantaje tot de către PSD. Practic în momentul de față nu se poate face un guvern stabil și serios (PSD care deținea majoritatea a dovedit că nu este un partid serios), dar nici nu se poate dizolva parlamentul pentru că nimeni nu vrea să plece mai repede acasă și să renunțe la beneficii (pe lângă leafa mare de parlamentar tocător de frunze la câini, pe lângă indemnizații și protocoale, cel mai ademenitor beneficiu este acea pensie specială pe care parlamentarii ar primi-o doar dacă încheie un mandat complet). Singurii care au declarat că sunt gata să renunțe la privilegii sunt parlamentarii USR și tocmai ei sunt acuzați prin toată media că nu le pasă decât de interesul lor pentru că cer alegeri anticipate.

În fine, hai să-i lăsăm deocamdată pe parlamentari și să vorbim despre alegerile prezidențiale.

Deci… să o luăm prin eliminare:

Avem 14 candidați care au reușit să strângă peste 200.000 de semnături fiecare (pragul necesar pentru a putea candida oficial). Din start îți spun că este o mare minciună. Este foarte greu să stângi semnăturile alea. Probabil că din 100 de persoane abordate pe stradă reușești să obții maxim 2-3 semnături. Tot probabil algoritmul nu se aplică în cazul PSD, PNL și UDMR. PSD și PNL au infrastructură de partid, au primarii lor prin satele de amărășteni – când zice domn’ primar să semnezi atunci trebuie să semnezi pentru că altfel nu mai pupi ajutoare sociale. UDMR se bazează pe susținătorii lor fideli, mai ales pe cei din Galați și Călărași, care se știe că sunt județe cu puternice comunități maghiare. Deci pot să cred că domnul Iohannis, doamna V.V. Dăncilă și domnul Hunor și-au strâns semnăturile pe bune. Sau nah, nu chiar pe bune, dar măcar sunt semnături adevărate. Tot adevărate sunt și semnăturile domnului Barna pentru că este susținut de către USR+Plus – o alianță care este pe val și are mulți simpatizanți. Aș crede că și semnăturile domnului Paleologu sunt pe bune, deși la limită pentru că este un personaj cu mai puțină notorietate și fără o susținere politică importantă, dar hai să zicem. Deja la Mircea Diaconu am unele îndoieli. Desigur, domnul Diaconu are notorietate mare, doar este actor, a jucat în toate filmele românești în care era nevoie de întruchiparea unui prost (asta e de fapt aprecierea domnului Paleologu, dar și eu sunt de acord cu ea). Problema domnului Diaconu este că și-a ticluit o poveste proastă, mincinoasă (mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană) și este susținut politic de către cel mai mincinos politician român, domnul Ponta și de către cel mai trădător politician român, domnul Tăriceanu. Hai totuși să spunem că și semnăturile adunate de către domnul Diaconu sunt pe bune. Dar mai departe? Mai departe nu o să mă convingă nimeni niciodată că sunt pe bune. Probabil că personaje precum Viorel Cataramă sau Ramona Bruynssels au cumpărat liste cu date personale de pe net. Un caz special este acel Alexandru Cumpănașu, după părerea mea un vierme care și-a construit notorietatea pe cadavrul unor fete amărâte, victime ale unui nebun și a unui stat ne bun. Din păcate societatea românească abundă de hoitari, ne-a demonstrat mai demult Dan Diaconescu că sunt mulți și te poți îmbogăți exploatând prostia și setea lor de morbid.

M-am întins mult la vorbă cu semnăturile astea, dar uite că am eliminat deja 8 din 14. O să-l elimin imediat și pe domnul Kelemen Hunor. Nu l-aș vota niciodată și nu pentru că este de etnie maghiară ci pentru că face parte din UDMR. Sper că nu e vreo problemă dacă nu îmi place mie UDMR, nu?

Îl elimin la fel de repede și pe domnul Mircea Diaconu. Cum spuneam mai sus, miroase a minciună și trădare. Să nu uităm, Mircea Diaconu s-a dat la un moment dat mare liberal, a profitat de pe urma PNL și în general a supt foarte mult de pe urma politicii, iar acum încearcă să ne vândă imaginea unui cetățean sărac, dar cinstit. Păi nah, domnul Diaconu nu pare în ochii mei nici sărac și nici cinstit. Nu că miroase a minciună ci pute de-a dreptul.

Theodor Paleologu este un caracter aparte. Este un om foarte inteligent, are o cultură vastă, are și ceva experiență politică și ceva experiență diplomatică și nu în ultimul rând poartă numele unui ilustru și distins intelectual – Alexandru Paleologu. Pe omul Theodor Paleologu l-aș vota cu mare încredere, dar pe politicianul Theodor Paleologu nu. Și asta pentru că este susținut de către PMP, un partid în care și-au găsit locul niște personaje dubioase, un partid care există doar pentru că a fost înființat de către Traian Băsescu. Dacă privim strict politic candidatura lui Theodor Paleologu este una dăunătoare pentru că fărâmițează electoratul de dreapta și cam atât, nu pune nimic în schimb.

Viorica Vasilica Dăncilă este o femeie civilizată, neconflictuală, deosebit de comunicativă și are o relație bună cu oficiali din Comisia Europeană. Așa o caracteriza ”Daddy” Dragnea când a înscăunat-o prim ministru. De atunci doamna Viorica Dăncilă ține să ne dovedească mereu că ”Daddy” a fost un mare mincinos și a mințit nu doar în ceea ce privește promisiunile electorale și programul de guvernare ci și în privința ei, a Vioricăi Vasilicăi. Femeie civilizată? Mai mare tută n-am văzut. Neconflictuală? De fapt se ține numai de scandaluri și se rățoiește la toată lumea. Stă bine în schimb la partea cu comunicarea. Când vine ea și spune numai prostii citind de pe hârtiuță, ca nu cumva să greșească vorbind liber, te apucă răsul-plânsul. Îți vine să râzi de ea, de cât de proastă este, îți vine să plângi când te gândești că este primul-ministru al României (încă mai este, chiar dacă este demisă) și te reprezintă și pe tine. Acum și dacă ar fi fost mai inteligentă decât Marie Curie, dacă ar fi fost mai elegantă ca Michelle Pfeiffer, mai pricepută la politică decât Margaret Thatcher și tot mi-ar fi fost greu s-o votez. De ce? Pentru că face parte din PSD, acea ciumă roșie de care de abia aștept să scăpăm.

Dan Barna nu te dă pe spate de admirație, dar nici așa de rău precum se străduiesc jurnaliștii să-l zugrăvească nu este. Pentru că da, am observat că s-a făcut un fel de coaliție media împotriva alianței USR+Plus. Sunt atacuri din toate părțile. Doar Digi24 și-a păstrat echidistanța și profesionalismul în rest toți încearcă să lovească în alianța USR+Plus. Oare de ce? Să revenim la Dan Barna. Dacă te uiți pe CVul lui ai spune că este ce trebuie. Adică nah, este absolvent al facultății de Drept, are experiență foarte mare în lucrul cu oamenii ( a fost trainer), are viziune corporatistă și experiență europeană (s-a specializat în proiecte cu fonduri europene). Măh, dar parcă ceva nu se leagă. Am avut o colegă la MBA, o rusoaică, care fusese trainer la Coca-Cola Rusia. Tipa era fenomenală. Ar fi reușit să-i facă pe eschimoși să-și cumpere frigidere si să le umple ochi cu băuturi răcoritoare. Atât de bună și convingătoare era. Când aud cuvântul trainer nu pot să nu mă gândesc la fosta mea colegă Natasha. Dan Barna în schimb… dacă ești foarte atent la ce spune atunci are o logică, te poate convinge. Dar trebuie să fii foarte, foarte atent, trebuie să faci tu un efort pentru că omul nu reușește să transmită mesajul foarte clar, nu este nici foarte carismatic și nici foarte concis. Pe partea cu fondurile europene a fost atacat cel mai tare. Inclusiv marea ”bombă” detonată de către RISE Project care în realitate nu a fost decât o fâsâială. Jurnaliștii finanțați din umbră de către politicieni s-au grăbit să-l atace pe Dan Barna, ca și când derularea de proiecte europene este echivalent cu jaful pe care îl face baroneala PSD. De fapt proiectele europene sunt cât se poate de cinstite, sunt la fel ca orice alt proiect pe care îl derulează orice companie multinațională. Să nu îmi spui că la Oracle, ING Bank sau la Volkswagen AG totul este la virgulă. Lumea nu este perfectă, dar repet, nu este jaful pe care îl face baroneala PSD. Ca să închei, Dan Barna e Ok-ish – nici prea prea nici foarte foarte. Dar are un atu puternic – este susținut de alianța USR+Plus, iar eu consider că această alianță reprezintă viitorul și speranța pentru o schimbare în bine a României.

Ultimul pe listă, dar primul pe buletinul de vot este Klaus Iohannis, actualul președinte care mai vrea un nou mandat. La precedentele alegeri l-am votat cu entuziasm. Klaus Iohannis are câteva calități indiscutabile – este cult, este inteligent, este impunător, are și un pic de șarm, chiar și când scrâșnește din dinți, este tot ce ți-ai dori să fie când te gândești la un președinte. Dar are o problemă. Nu prea are realizări notabile în cei 5 ani de mandat. Desigur, s-a războit cu PSD, a fost de 2 ori în vizită la Casa Albă, a organizat summit-ul de la Sibiu. Nu e ca și când ar fi stat numai în vacanță. Dar eu sunt oarecum nemulțumit, simt că putea să facă mult mai mult decât a făcut. Războiul cu PSD nu a fost nici pe departe câștigat, timp de 3 ani de zile Liviu Dragnea a făcut absolut tot ce a vrut în țara asta, pe nervii și cheltuiala noastră a cetățenilor. M-aș fi așteptat ca domnul Iohannis, aflat aparent în relații foarte bune cu doamna Merkel, să fi făcut lobby pentru România și să curgă investițiile germane, să nu mai avem loc de câți nemți doritori să facă afaceri în România vin pe la noi. Dar deh, dacă a fost război cu PSD atunci ciu ciu lobby, ciu ciu investitori. Nici din vizitele la Casa Albă România nu ne-am ales cu mare lucru. Nici investitorii americani nu se înghesuie în România, nici problema cu vizele nu s-a rezolvat. Da, ca imagine e bine că au fost 2 vizite, este de apreciat, dar să știi că nu e chiar așa de senzațional. Noi trăim în bolul nostru de sticlă, în mass-media românească se discută puțin despre ceea ce se întâmplă pe plan internațional. Ei bine, dacă ne comparăm cu alte țări, de exemplu Polonia, succesele diplomatice ale României în raport cu SUA sunt foarte mici. Klaus Iohannis are și el o problemă cu susținerea politică. Adică e susținut de PNL. Partidul istoric PNL, partidul care a făcut istorie în România și care a făcut România modernă, partidul pe care l-am votat de la revoluție și până a apărut USR. Da, exact, ai sesizat nuanța – l-am votat, dar n-o să-l mai votez. De ce? Cum spuneam mai sus pentru că este FSNizat (adică aceleași apucături rele care se regăsesc în PSD se regăsesc și în PNL, chiar dacă într-o proporție mult mai mică), iar suflul nou al acestui partid este reprezentat de Alina Gorghiu (știi, tipa aia care stătea pe la uși și se ruga de un copil să-i deschidă că dacă nu vine Liviu Dragnea și-i mănâncă sandviciul) și de către Rareș Bogdan, după părerea mea un filfizon și un fățarnic, deci nu am mari speranțe că acest partid se va reforma.

În concluzie?

Păi în concluzie din 14 candidați doar 2 merită, după părerea mea atenția și votul – Klaus Iohannis și Dan Barna. Klaus Iohannis mi se pare mai ok ca individ, Dan Barna mi se pare mai ok ca susținere politică. Parcă l-aș alege pe Klaus Iohannis pentru că îmi place mai mult de el. Dar parcă mai mult l-aș alege pe Dan Barna. Și îți explic imediat raționamentul meu: Este vorba de primul tur al alegerilor, nu este votul decisiv ci votul care trimite 2 candidați în finală. Klaus Iohannis are, conform sondajelor, un avans destul de confortabil și beneficiază în plus și de toată logistica pe care o are la dispoziție președintele în funcție. Nu îmi fac probleme că domnul Iohannis n-o să ajungă în turul al 2lea. În schimb Dan Barna are nevoie de voturi. Dacă nu ajunge el în turul al 2lea atunci o să ajungă Viorica Vasilica Dăncilă. Pe bune? Pentru mine ar fi ca un scuipat pe obraz. M-am săturat de proasta asta până peste cap. Locul ei este la coada vacii nu în fruntea politicii românești. Așa că o să-l votez pe Dan Barna ca să scap de Viorica. Pentru turul al 2lea mai vedem.

4 comentarii

  • ”Și asta pentru că este susținut de către PMP”.
    Îl votăm pe candidatul susținut de un partid sau altul, nu votăm partidul.
    S-o luăm copilărește: e ca și cum, atunci când eram mici, nu ne jucam cu Teo pentru că-l plăcea Traian, iar noi pe Traian nu-l suferim.
    Bravos rațiune!

    • Pai asa au facut toti multi ani, au „votat candidatul” care in esenta este doar o marioneta a partidului (sau finantistilor) care il sustine. Paleologu ca om este foarte inteligent si bine educat, dar daca ar castiga alegerile (ceea ce e utopic) ar fi influentat de partidul care l-a dus acolo si ar trebui sa urmareasca interesele partidului. Asa fac toti, deci este chiar foarte bine sa privesti un pic mai in spate nu doar ce ai in linia intai, ca sa intelegi de fapt pe cine votezi.

  • Un articol jalnic, precum este și gândirea celui ce la scris! Nu vota cu o capacitate ca e susținut de X, votează cu unu chiar dacă e mai nemernic pentru ca e susținut de Y. Ieși acasă!

  • Am citit acum articolul pentru că acum am găsit pagina. Chiar dacă nu e de actualitate, consider că doar citind mai multe articole pe diferite teme ale unui singur autor îți poți da seama dacă merită să urmărești în continuare respectiva pagina. Consider că sunt articole argumentate și trebuie citite. ?

Adaugați un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.