A apărut în cele din urmă un program, deşi i-aş spune mai degrabă un set de idei după care ar putea să fie condusă România, sub semnătura lui Dacian Cioloş. Suntmulte idei cunoscute, des vehiculate în spaţiul public, ceea ce i-a determinat pe mulţi să spună că este un text plictisitor pentru că nu aduce nimic nou. Însă eu cred că am ajuns la momentul în care ideile astea pe care le enunţăm cu toţii de la lupta împotriva corupţiei până la respectarea muncii fiecăruia dintre noi să treacă de la nivelul de declaraţie politică, întâlnită mai ales în campania electorată, la fapte.
Platforma lui Dacian Cioloş enunţă 10 principii de bază:
1. O Românie fără corupţie
Personal nu cred că se poate aşa ceva. Însă o reducere a fenomenului ar putea să fie posibilă printr-o schimbare a clasei politice. Recunosc, din păcate că nu se poate fără politicieni. Însă trebuie să avem o clasă complet nouă. Cei prezenţi, care se vor regăsi cu siguranţă şi pe listele din iarnă, sunt compromişi. Jumătate dintre ei sunt cercetaţi penal.
Corupția, spune actualul premier, înseamnă sărăcie; corupția ne condamnă la subdezvoltare. Este exact ceea ce spuneam de câte ori aveam ocazia. Toată creşterea economică, mai mică sau mai mare, a fost șifonată prin diferite contracte care au apărut în urma unor acte de corupţie. Dacă economia ar fi fost una sănătoasă, cu siguranţă salariul minim pe economie ar fi fost unul mai mare şi mai ales ar fi putut să fie susţinut de mecanismele economice, iar bugetul de pensii nu ar fi avut un deficit de 4 miliarde de euro. Aceştia sunt banii care se regăsesc în conturile celor mai mulţi politicieni sau ai unor oameni de afaceri buni prieteni ai politicienilor actuali.
2. O clasă politică responsabilă.
Este tot ce avem nevoie ca să ieşim din mlaştina corupţiei. Este suficient să aruncăm o privire retrospectivă spre DNA sau spre cele două Camere ale Parlamentului la momentul unui vot legat de imunitate ca să înţelegem de ce avem nevoie de o schimbare rapidă de direcţie a clasei politice. Avem nevoie de o primenire a acesteia ca de aer. O continuare cu aceiaşi oameni nu reprezintă o soluţie pentru ţara noastră, ci ar fi cel mult o întoarcere la nivelul de dinainte de Colectiv
3.Din Parlament, Dacian Cioloş, ajunge la Guvern – unde pune accentul pe bun simţ.
Este tot ceea ce am trâmbiţat pe la această emisiune. Pentru o bună guvernare ai nevoie pe lângă o serie de cunoştinţe de specialitate de foarte mult bun simţ. De cei 7 ani de acasă. Acesta este mixul care poate duce la schimbare.
„Românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administrației și de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetățeni trebuie scris în ADN-ul administrației. Doar în felul acesta administrația va inspira încredere și respect.” se arată în justificarea acestui punct. Respectul pentru cetăţean, din păcate, s-a pierdut undeva în negura timpului. Actul de guvernare s-a făcut condus doar de interesele obscure ale unor oameni de afaceri aflaţi în spatele clasei politice, exact cea care numea miniştrii de la Palatul Victoria. Dosarul „Microsoft” sau cel al „Gazelor ieftine” sunt definitorii pentru susţinerea acestei idei.
4. O Românie în care fiecare munceşte şi este plătit cinstit.
Este ceea ce defineşte o economie sănătoasă. O economie în care nu ajutorul minim garantat este cel care defineşte societatea ci dorinţa de a munci pentru un preţ corect. Pentru că o economie sănătoasă îşi poate permite să-şi răsplătească angajaţii la adevărata lor valoare. Se vorbeşte de crearea de noi locuri de muncă, un indicator crucial peste Ocean, nesemnificativ pe plaiurile mioritice. Se vorbeşte despre capitalul autohton pe bună dreptate dar şi despre capitalul străin în egală măsură. Fără un populism ieftin prin care se blamează investitorul străin în defavoarea celui român.
5.O Românie fără sărăcie.
Dar asta nu înseamnă că vor pica banii din cer. Cei care pot să muncească vor munci şi nu vor mai fi stâlpi de cârciumă pentru a-i ajuta pe cei care au cu adevărat nevoie de susţinerea statului. Mă gândesc că nu vor mai exista şoferi care să coboare din maşini de lux atunci când se duc să-şi ridice tot felul de ajutoare. Astăzi din păcate aproape jumătate din populaţia acestei ţări trăieşte în sărăcie. Şi asta pentru că omul sărac este mai uşor de manipulat. Iar clasa politică de până acum a făcut din menţinerea sărăciei un scop în sine.
6. O Românie cu o economie competitivă.
Avem toate atuurile în acest sens. Trebuie doar să vrem. Trebuie să renunţăm la contractele acordate pe criterii politice, de şpagă şi alte cumetrii şi să scoatem în faţă adevăratele valori. Astfel încât atunci când licităm un sistem integrat, cum este cardul de sănătate, să ne asigurăm că el o să şi funcţioneze şi că nu este doar o altă comandă politică. Avem nevoie de autostrăzi pentru a atrage investitorii, avem nevoie de seriozitate şi mai ales predictibilitate. Avem nevoie de o viziune pe termen lung pentru că din păcate în economie investeşti azi şi culegi roadele peste ani… nu doar la ciclurile electorale.
7. O Românie cu adevărat educată.
E… aici este o problemă! Pentru că o Românie educată este o Românie care o să voteze în cunoştinţă de cauză, ceea ce ar putea să deranjeze.
„În România de azi avem un sistem de educație în mare parte decredibilizat de interese partinice și de non-valori, subfinanțat, un sistem în care dascălii onești sunt sufocați de hățișuri de interese. Avem un sistem care îi exclude pe cei săraci sau pe cei din zonele rurale, în care liceele tehnice și agricole au fost neglijate, în care multe universități au devenit fabrici de diplome… Avem nevoie să continuăm asanarea și repunerea pe fundamente etice a sistemului universitar, să scoatem politica din școli.” exact despre asta este vorba. Politicul şi-a trimis mesagerii în şcoli cu o misiune clară.
8. O Românie sănătoasă.
… o discuţie despre sistemul sanitar. Un sistem muribund, de care toată lumea a profitat, mai puţin pacienţii. Au fot medici, oameni politici, oameni de afaceri…toţi l-au stors. Cei care au vrut să profeseze fără compromisuri şi-au luat tălpăşiţa. Cei mai mulţi medici buni au plecat din ţară, pentru că sistemul i-a împins să facă asta.
9.O Românie care să conteze în UE.
Ca să contăm acolo trebuie mai întâi să contăm aici. Trebuie să ne respectăm valorile. Vă mai amintiţi cazul Severin prins cu mită în Parlamentul European alături de alţi parlamentari comunitari? Românul a fost singurul care nu şi-a dat demisia nici după publicarea filmului în care se vedea clar că pentru o şpagă pe măsură ar fi fost în stare să susţină orice lege la nivel comunitar.
10. O Românie a tuturor românilor.
… inclusiv a celor câteva milioane plecaţi să muncească afară. Mulţi s-ar întoarce dacă lucrurile în ţara asta s-ar schimba. Celor mai mulţi nu le este uşor să trăiască departe de casă. Dar ştiu că acolo de bine de rău dacă ajung în spitale se vor face bine, la şcoli copiii lor vor învăţa, iar munca lor este răsplătită mai bine ca-n ţară. Dacă vor primi asta şi în România, românii se vor întoarce şi-şi vor lua ţara înapoi.
Cam despre asta este platforma premierului Cioloş. Atenţie! Nu vorbim de un program de guvernare aşa cum greşit au înţeles mulţi. Aici este vorba despre o serie de principii sănătoase după care un posibil Cabinet Cioloş şi-ar desfăşura activitatea la Palatul Victoria şi după alegerile din 11 decembrie.
Este o luptă grea, actuala clasă politică nu se vrea dusă. Pericolele sunt mari. Probabil că mulţi, fără imunitate ar ajunge rapid în faţa justiţiei şi apoi la puşcărie. Prin urmare miza e mare, dar nu imposibil de învins de bunul simţ şi mai ales de dorinţa de schimbare, de reaşezare pe un drum al normalităţii.