Business

Ce ai face cu 100.000 de euro?

Stelian Muscalu
Am să vă propun un exerciţiu de imaginaţie. Un exerciţiu unde totul este posibil. Înclusiv să avem 100 de mii de euro. Chiar aşa – Ce aţi face dacă aţi avea 100 de mii de euro, să spunem că aţi câştiga la loto, sau că o mătuşa îndepărtată v-ar lăsa o moştenire neaşteptată. De fapt nici nu mai contează de unde vin banii. Îi primiţi şi gata – Care este pasul următor. Vă plătiţi datoriile sau vă încercaţi norocul în afaceri?
Este dacă vreţi şi un fel de antrenament. Să nu cumva să vă prindă nepregătiţi o astfel de sumă. Că-mi aduc aminte de toate poveştile celor care au câştigat la loterie, banii s-au dus la fel de repede precum au venit… de ce? Pentru că oamenii respectivi nu erau antrenaţi psihic pentru pentru gestionarea banilor. 
Aşa că ajung chiar la una dintre întrebările pe care le-am primit chiar în prima ediţie a  emisiuni de la Digi FM. Îmi spunea cineva că şi-ar dori să vin eu cu idei de afaceri. O să fac puţin altfel. Am să intermediez aceste idei. Facem aici un club de business. Adică ne strangem, mai mulţi oameni cu idei şi le povestim. Eu sunt doar catalizatorul fenomenului. Voi le transmiteţi, eu le răspândesc.
Şi ca să nu vin în faţa voastră cu temele nefăcute am zis să arunc un ochi pe internet, să vedem ce mai spune lumea atunci când vine vorba despre idei de afaceri. E plin netul de reţete de succes – întrebarea mea este de ce nu e plină şi ţara asta de oameni care să fi devenit de succes de pe urma acestor reţete. Afaceri cu cincila, cu pomi de kaki, un fruct de origine japoneză, afaceri cu struţi, cu bibilici, cu melci, cu râme, cu pisici, cu căţei şi lista poate continua. Sunt ele afaceri de succes aşa cum sunt prezentate pe net?
Am stat şi m-am gândit şi am ajuns la concluzia că o afacere trebuie să îndeplinească cel puţin 3 criterii clare, astfel încât să aibă o rată ridicată de succes:
-să aibă asigurată finanţarea, dar asta nu este o problemă la noi… o rezolvăm într-o primă fază cu imaginaţia, şi dacă totul merge bine există fonduri de investiţii care ne pot ajuta
-să existe experienţă în domeniul ales. Dacă ai crescut câini nu te poţi apuca de programare IT. Sau poţi dar riscurile de eşec sunt destul de mari. Dacă ai crescut câini încerci să faci o canisă
-şi foarte important – originalitatea ideii. Canise sunt o grămadă în toată ţara… chiar vrei să faci asta?
Bun am stabilit de unde plecăm, hai să vedem unde ajungem. Scopul este un business original, care să ne facă oameni de succes. Aşadar ce aţi face cu 100 de mii de euro? 

5 comentarii

 • A trebuit sa vad stirea la TV mai intai, ca sa caut si eu acest site. Nu stiu daca 100.000 de euro constituie o suma pentru oricine doreste sa faca ceva, iar in ce ma priveste, plecarea in locuri exotice nu s-ar afla nici macar pe ultimul loc pe lista…
  Ce-as face eu cu o astfel de suma? Pai m-as lega pe de o parte de un vis mai vechi, iar pe de alta de ceva existent deja: o cladire cu etaj si un teren de 7000 mp. O asemenea suma presupun ca ar fi cat de cat suficienta pentru amenajarea unei case pentru batranii singuri, sau copiii abandonati.
  E trist ca inafara de Biserica, nimeni dintre cei care dispun cu adevarat, nu se gandesc la cei batrani si singuri, desi un astfel de gest ar costa mai putin decat un concediu petrecut in Dubai…

 • Aș mai investi în cumpărarea unei căsuțe la sat unde să fabric biciclete de competiție pentru downhill și ascend sprint , o variantă puțin cam robustă , dar care nu se rupe sub tine când faci salturi chiar și de 50 metri lungime și o înălțime de 8 metri sau , ascend sprint , când vrei să faci un sprint până în vârful unui deal .
  Am practicat ciclism de performanță , dar piesele au fost o continuă păcăleală , erau și scumpe și slabe .
  Ca mecanic știu ce este nevoie pentru a avea o bicicletă ca să nu ai surpriza că nu mai ai cu ce te antrena sau concura .
  Un lanț de competiție l-am lungit la primul deal de la Reșița , un mic exemplu .
  Bicicleta va avea lanțul în baie de ulei , ceea ce va dubla forța de tracțiune , în funcție de pelicula de ulei din zalele de lanț . Totul contează , totul e calculat pentru forțe de până la 4.000 kg forță .
  Bicicleta va avea ghidon reglabil în timpul mersului , brațe pedaliere cu lungime reglabilă , suspensia spate va fi reglată electric în timpul mersului și va avea cursa de 320 mm iar pe față de 220 mm , anvelopă de 24×4″ pe spate și 26×2,3 pe față cu butuci de motocross , spițe de 2,3-2,5 mm , cadrul din inox cu camere de 8 litri pentru lichide , două frâne pe disc pe față , butuc shimano cu 11 viteze cu comandă electrică montat în cadru pentru ca roata spate să fie cât mai ușoară , etc. .
  Atelierul creat va trebui să poată satisface satele din jur atunci când vor vrea să-și automatizeze grădina , să-și facă o poartă , să facă orice proiect își doresc .
  Așa că primul lucru esențial este un strung bine pus la punct , o freză mică de asemenea (deci cu doar 3.000 € până aici) , că doar de aceea sunt mecanic universal , o mașină de găurit , aparat de îndoit țevi , și multe alte scule care le voi fabrica la preciziile dorite de mine , căci un loc de muncă calitativ ușurează munca și nu crează rebuturi .
  Știu exact cum trebuie organizat totul
  Sunt din Timișoara iar telefonul meu este 0725/422-927 .

 • Stelian dupa 40 de ani de munca am peste 20 de inventii 4 brevetate dar ca si idee primul bord digital ptr autoturisme este inventia mea am vandut patentul unei firme care a falimentat nu a mai platit taxele osim de protectie brevetul este acum public eu am ramas un nimeni care bat pe la usi degeaba.Sant nevoit sa muncesc in strainatate in loc sa produc ceva in tara.Una din inventiile mele a fost produsa in circa 300 de exemplare vandute rapid deci piata a fost testata exista cerere atat intern cat si la export .Am oprit productia asa cum spuneam dar am pastrat o monstra cine stie daca as avea acesti bani cu singuranta as incepe din nou productia de bunuri de larg consum si nu numai.Dar cred ca e mai bine sa o vand unei persoane mai tinere deoarece trebuie sa ma lupt sa am o pensie aici in strainatate dupa 35 de ani de munca statul roman mia oferi 800 lei bataie de joc.
  O seara faina
  Gheorghe

 • buna ziua !
  uite asa se afla cine are 100.000 de E in romania si te trezesti cu locuinta ”controlata”.
  nu sunt adeptul camatariei dar ,,usoare” imprumuturi se pot face, binenteles Numai prin Notariat.
  o idee !

Adaugați un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.